okt
20
za
De smaak te pakken, voedsel in & als kunst @ Gorcums Museum
okt 20 2018 – mrt 10 2019 hele dag

20 oktober 2018  t/m 10 maart 2019

Inspiratie

Voedsel is door de eeuwen heen een bron van inspiratie voor kunstenaars.

Het Gorcums Museum organiseert van 20 oktober 2018 t/m 10 maart 2019 een expositie rond dit smakelijke thema. Het is een aaneenschakeling van verrassende kunstwerken uit verleden en heden waarin voedsel wordt afgebeeld of voedsel juist wordt gebruikt als medium voor een kunstwerk. Een expositie die hongerig maakt.

 

Eten is noodzaak, maar – vooral in prettig gezelschap – is eten ook emotie. Een goed bereide maaltijd brengt mensen nader tot elkaar. Enkele pronkstillevens uit de zeventiende eeuw tonen smaakvol gearrangeerde ingrediënten voor een overvloedige maaltijd. Ook de bereiding van voedsel komt aan bod, onder meer in het werk van David Teniers. Hij was een tijdgenoot van de Gorcumer Jan Olis. Beiden zijn vertegenwoordigd met een fraai keukentafereel.

Knipoog

Schilders van nu treden soms in het voetspoor van de meesters van de Gouden Eeuw, zoals de fijnschilder Henk Helmantel. Van zijn hand is een monumentaal groentestilleven te zien, gemaakt in 1985.

De werken met groenten van Jacques van Erven ogen meer als landschappen dan als stillevens. Ze liggen niet in een mand of op een tafel, maar op een onbestemde plek. Van Erven vraagt zo aandacht voor dingen waaraan wij vaak gemakkelijk voorbijgaan.

Een grote knipoog naar de werkelijkheid vinden we in het kleurrijke werk van Elvira Dik. Alledaagse lekkernijen, zoals een boterham met vruchtenhagel, worden op haar doeken sterk uitvergroot; het werkt vervreemdend en prikkelt de fantasie.

Voedsel als kunst

Dat het ook anders kan bewijst ontwerpster Martine Poot. Ook zij is gefascineerd door zoetigheid. Zij is overigens totaal geen zoetekauw, maar haar werk bestaat voornamelijk
uit … suikerspin! Ze maakt onder andere sieraden, meubels en installaties van het plakkerige goedje.

Ook Angelique van der Valk gebruikt voedsel letterlijk in haar kunst. Zij maakt kunstwerken van biologisch afbreekbare materialen, zoals groenteafval, waarvan zij heel subtiel de schoonheid laat zien.

 

Andere kunstenaars van wie werk te zien is zijn onder meer Joris van Son, Daniel Spoerri, Sjoerd Buisman, Lucebert, Kees Franse, Wim Chabot, Arnout van Albada, Kenne Grégoire, Rick Koren, Don Satijn, Hilbert Tjalkens en Vera Teunen, Henny Adank, Adrie Huisman, Lonneke Jonker, Nina Sajet en Chloé Rutzerveld.

Activiteiten

Onderdeel van de expositie is een foodlab. Samen met haar partners binnen het Huis van Inspiratie ontwikkelt het Gorcums Museum daarin een smaakvol activiteitenprogramma.

Gedurende de expositie is er een wisselend programma met werk van verschillende kunstenaars, zoals Angelique van der Valk en Adrie Huisman. Tevens worden er een cursus Food Art, lezingen en workshops georganiseerd rondom allerlei aspecten van voedsel, voedselindustrie en eetgewoonten in verschillende culturen. Ook de kunstzinnige bereiding van voedsel en het onttrekken van kleurstoffen uit voedsel komen aan bod.

 

Gorcums Museum, Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem

tel. 0183-632821 – www.gorcumsmuseum.nl

Elvira Dik

jan
5
za
PoGo @ Podium Gorcum
jan 5 – jan 27 hele dag
jan
25
vr
Helge Slikker – As. @ Theater 't Pand
jan 25 @ 20:30

Vrijdag 25 JAN

Aanvang   20.30

Inkom € 10.00

 

 

Helge Slikker – As.

Dat je niks voorstelt. Sinds 2000 komt Helge Slikker met enige regelmaat op IJsland. De fascinatie en liefde voor dit onherbergzame eiland hebben geresulteerd in het opschrijven van een geschiedenis. Een die zich afspeelt op de grens van de mensenwereld en de wereld van de Noordse mythologie, een die gaat over rouw en het herontdekken van de liefde, over nietigheid en de goden verzoeken.

Dit verhaal vormt de basis voor een bijzonder theatraal concert. Helge neemt je aan de hand van nieuw geschreven muziek mee op een avontuur over het hele eiland. Hij staat op het podium samen met producer en muzikant Dave Menkehorst. Paul de Munnik, met wie Helge al vaker samenwerkte, tekent voor de regie. Madeleine Matzer is als artistiek adviseur betrokken.

Helge Slikker schreef eerder theatermuziek voor vele gezelschappen waaronder Oostpool, De Toneelmakerij en Matzer Theaterproducties. Ook componeerde hij voor vele nationale en internationale films zoals Infiltrant, They Have Escaped en Kauwboy (waar hij een Gouden Kalf voor kreeg).

jan
26
za
Van Hemel en Hel @ Het Zevende Huis
jan 26 @ 20:00

Op zaterdagavond 26 januari gaan Johan van Drunen en Helga Buitelaar, alias “Van Hemel en Hel” hun nieuwe album “Schuurpapier” presenteren. Dat doen ze uiteraard in eigen huis, Het Zevende Huis.

Van Hemel en Hel is, voor zij die het nog niet weten, een Gorinchems muziekduo dat zelfgemaakte Nederlandstalige muziek maakt. De teksten gaan over levenslust en liefdesleed, wereldproblemen, dagelijkse ergernissen en sentiment. Tussen de muziek door worden vrijwel altijd persoonlijke verhalen verteld. Als het even kan wordt het publiek daar bij betrokken. Is het kleinkunst? Nee, niet echt. Een theatershow? Nee, ook niet echt. Volksmuziek? Soms, maar nee, niet in het algemeen. Origineel is het in elk geval altijd. Kortom: ingrediënten genoeg voor een boeiende avond.

Helga zingt als een lijster, speelt fluit, doedelzak en klarinet,  Johan zingt laag als de hoorn van een binnenvarende veerboot en speelt gitaar en op wat slagwerkspul.

Het album werd met horten en stoten in 2018 opgenomen en geproduceerd in Het Zevende Huis. Voor de gelegenheid wordt het duo aangevuld met Erin Blom om de samenzang nóg fijner te maken, Wout van der Molen om het gitaarwerk interessanter te maken en Jacques van ‘t Ende die er met zijn contrabas een fijne fundering onder maakt.

Kortom: kom lekker langs in Het Zevende Huis op zaterdag 26 januari. Het begint om 20.00 uur. De entree is voor de gelegenheid gratis. Het album wordt die avond voor slechts 10 euro verkocht op CD of op een fraai vormgegeven USB-stick. Er zal koffie, thee en wat lekkers zijn.

Het Zevende Huis vindt u aan de Knipsteeg nummer 7.

foto Lucie Jakobsen

Dan Stennis Band @ Podium Gorcum
jan 26 @ 20:30

De “Dan Stennis Band” is recent opgericht naar aanleiding van een uitnodiging om in Duitsland een paar grote optredens te verzorgen.

De bandleden zijn zonder uitzondering zeer ervaren muzikanten, en een avondje DSB staat dus bij voorbaat garant voor een lekkere pot muziek. De band rondom zanger Stan Verbraak speelt voornamelijk Jaren 80 Rock covers. Het geluid van de band past in de traditie van wereldacts zoals Europe, Bon Jovi, Van Halen, enz. Je waant je gewoon weer terug in the 80’s!

De band bestaat uit:
– Bart Doornbusch (Lead Balloon) – gitaar
– Erik van Giesen (Spank !, SOT) – toetsen en backing vox
– Maurice Laurijs (Lead Balloon) – bas en backing vox
– Richard van Leeuwen (Rebelstar, Within Temptation) – drums
– Stan Verbraak (Helloïse, Highway Chile, Stormbringer, 5150, Loudfire) – zang

Marlon Kicken in de lift @ Theater 't Pand
jan 26 @ 20:30

Zaterdag 26 jan

Aanvang 20.30

Inkom € 10,00

 

Marlon Kicken in de lift

 

Marlon Kicken begon als tonprater, werd stand-up comedian en speelde afgelopen seizoen onze Bovenzaal plat als cabaretier. De goedlachse Brabander zit letterlijk in de lift. Dit is natuurlijk de gemakkelijkste en snelste manier om boven te komen, maar is het soms niet slimmer om de trap te nemen? In zijn nieuwe voorstelling neemt Marlon u mee van het verleden, naar het heden en de toekomst. Wie kwam hij tegen? En wat staat hem nog te wachten?Met een humoristische blik becommentarieert Marlon Kicken de wereld om zich heen. Deze meester-verteller zorgt ervoor dat iedereen zich bijzonder voelt. Als hij over zijn avonturen praat, is het net alsof u er zelf bij bent geweest.

Nu gaat Riza de theaters in voor zijn allereerste solotour met het programma ‘Bekeerling’ waarin hij op zoek gaat naar de vrijheid om te zijn wie hij wil zijn, tussen verschillende werelden die allemaal hun eigen visie proberen op te leggen aan hem als moslim.

Riza Tisserand treedt nu pas naar buiten met zijn verhaal. Bewust, want ‘zijn verhaal’ kon ook wel eens verkeerd begrepen worden. En dat terwijl het al startte in 2001. Riza is Moslim, maar was dat voor 2001 niet. Zijn leven was tot die tijd een aaneenschakeling van nare ervaringen en het onverwachte contact met dit geloof gaf Riza de naam die hij nu nog steeds draagt.

Gorcum Live Blues: Wildmen Bluesband @ Aanlegsteiger
jan 26 @ 21:15

GORINCHEM – Zaterdag 26 januari gaan we terug naar de roots van vele muzieksoorten met de Wildmen Bluesband. Sommige mensen hebben ze wellicht al op het Waterpoort festival mogen aanschouwen waar ze afgelopen zomer een mooie show neer wisten te zetten. Nu terug in het Gorcumse bij “Gorcum Live: de Bunker” op 26 januari. Deuren open om 20:30, start band om 21:15.

 

Wildmen Bluesband speelt blues van eigen makelij, van ballad tot uptempo blues. Eigen werk wordt op het podium afgewisseld met blues van o.a. Elmore James, Freddie King, Buddy Guy, Koko Taylor, Peter Green en vele anderen.

De band is opgericht door de flamboyante gitarist Jos de Wilde. Elk bandlid heeft ruime ervaring in andere bluesbands, wat garant staat voor een brede basis in de blues.

 

Meer info:

Website: https://www.gorcumlive.nl

Facebook: https://www.facebook.com/events/791946811137772/

 

Dit alles vindt plaats op het podium in de Aanlegsteiger (Vissersdijk 30 in Gorinchem). Meer informatie is te vinden op gorcumlive.nl of fb.com/gorcumlive. Om 20:30 gaan de deuren open en is er gratis koffie en thee. Leden Gorcum Live gratis (lidmaatschap €10,-), normale entree 4 euro. De band begint om 21:15.

 

 

foto Hans Anderson

jan
27
zo
Daniel Roos @ Sommer Music Store
jan 27 @ 13:30

Hij speelt 2x een half uur om 13:30 en 15:00. De toegang is gratis!

PLug-in : Legacy of Santana @ Podium Gorcum
jan 27 @ 15:00 – 19:00

Laat ons je meenemen door een muzikale herinneringsreis van de vroege jaren 70 tot nu. De Santana “evergreens” mogen uiteraard niet ontbreken. Nummers zoals Europa, Samba Pa Ti, Moonflower en Stormy zijn verplichte kost.

In Mei 2014 is LOS (Legacy of Santana) opgericht op initiatief van Dirk Geers en Rob Pattiwael. LOS is een groep ervaren muzikanten die een gedeelde passie hebben, de naam van de band zegt het al…Santana… Zijn muzikale fusie tussen Zuid-Amerikaanse Salsa, Samba, Bossa en Rock zijn wereldwijd bekend. De muziek van Santana leunt op de percussie in combinatie met zijn virtuoze gitaarspel. Vandaar dat LOS maar liefst 2 percussionisten heeft en uiteraard een even zo virtuoze lead gitarist.

Jesse States – Theaterconcert (Muziek) @ Theater Peeriscoop
jan 27 @ 16:00

Voorstelling:    Jesse States – Theaterconcert (Muziek)

Datum:            Zondag 27 januari 2019

Aanvang:        16:00 uur

Prijs:                € 12,50 inclusief een gratis consumptie

 

Zondagmiddag 27 januari speelt Jesse States in Theater Peeriscoop. Dit is de eerste “thuiswedstrijd” van Jesse de Vaal en zijn grotendeels Gorinchemse band.

 

Jesse heeft in vele bandjes in Gorinchem als drummer gefungeerd. Maar thuis op zijn zolderkamer componeerde hij al heel lang zijn eigen nummers. Nu heeft hij dan eindelijk de stoute schoenen aangetrokken en mogen we meegenieten van zijn hersenspinsels.

 

Hij bezingt zijn innerlijke wereld met een donkere stem. Hij vertelt je wat het betekent om mens te zijn door zijn woorden te harmoniseren, als een dichter die zijn emoties laat rijmen. Dit alles met behulp van zijn hypnotiserende stem die over een spoorlijnachtig westernnummer vloeit.

 

Geboren in Nederland, terwijl het bloed van zijn voorouders in Texas stroomt, trekt Jesse je mee in zijn verhalen. Verhalen over lang vervlogen tijden, tijden van nu en tijden die nog komen gaan.

 

Men zou kunnen zeggen dat Jesse’s talent zo groot is als de donkere wolken om hem heen, maar om licht te laten gedijen heeft men af en toe een beetje duisternis nodig.

 

Voor elke engel is er ten minste één demon. En Jesse staat tegenover beide.

 

De voorstelling begint om 16:00 uur, kassa en foyer zijn een uur voor aanvang geopend. Na afloop van de voorstelling staat er een tafel met heerlijke hapjes klaar voor onze bezoekers.

 

Kaarten zijn te bestellen op www.peeriscoop.nl of telefonisch 0183-690022